44eme a bitva u Wagramu

13.01.2010 20:12

...císař připravujíc se na novou válku s Rakušany ustanovil dekretem z 17. března 1809 doplnění 44. bataillon des équipages de la flottille Marins do plného stavu 1227 mužů a včlenit jej do hlavních sil Velké armády. Námořníci byli vybaveni sekyrami, krumpáči, lopatami a jiným nářadím nezbytným pro stavební i zemní páce. Toho samého dne císař rozkázal vytvořit v Antverpách batalion námořních „řemeslníků“ čítající 6 kompanií po 140 mužích. I tento batalion byl včleněn do hlavních sil Velké armády.

44. batalion, stojící do té doby v Boulogne, jakož i batalion námořních řemeslníků z Antverp přišel 24. a 26. května 1809 do Vídně, již po porážce u Essling. V té bitvě Velká armáda ztratila mnoho pontonů zakotvených na Dunaji a měla nyní velký problém s přípravou nových mostovek.

Oba bataliony pod hlavním velením plk. Baste dostaly zadání zbudovat nové pontony spolu s pontonýry na ostrově Lobau. Měly též vyhledávat říční bárky potopené nebo ukryté vlastníky a využít je jako plovoucí baterie. 10. června císař rozkázal vyzbrojit šest takových člunů a umístit do každého po 2-3 dělech. Takové plovoucí baterie, poháněné vesly, měly chránit palbou pěchotu přistávající na levém břehu Dunaje, obsazeném Rakušany. Dva z těchto člunů měly být vybaveny tříliberkami, dvě další děly šestiliberními a jeden šestiliberní houfnicí. Císař chtěl mít také na vorech mnoho baterií, skládajících se z čtyř děl dvanáctiliberních. Vzhledem k rychlému proudu řeky bylo třeba zastoupit vory bárkami.

Koncem června bylo hotovo 10 ozbrojených člunů. Posádka se skládala z 25-50 lidí. Tyto čluny skutečně podporovaly svou palbou sbor Oudinota, když 4. července večer přistával na levém břehu Dunaje. Po skončení kampaně se 44. batalion zabýval říčním transportem na Dunaji. Tuto službu plnil do prosince 1809.

 

Bielecki, R.: Wielka Armia Napoleona, Warszawa 2004 str. 131

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

44eme Bataillon de flottille Historická společnost
Ancien Regime o. s.
Polní 229
Velké Přílepy
252 64